Nummer: 202

Tværgående overblik over europæisk digitaliseringslovgivning

Erhvervslivets EU- og Regelforum anbefaler, at Digitaliserings- og Ligestillingsministeriet i samarbejde med bl.a. Erhvervsministeriet udarbejder og løbende opdaterer et digitalt værktøj med et tværgående overblik over digitaliseringslovgivning. Det digitale værktøj skal give et overblik over gældende EU-regulering inden for digitalisering og de europæiske lovgivningsmæssige initiativer inden for digitalisering, som er på vej. Det bør sikres, at virksomheder ud fra f.eks. branche og/eller størrelse kan identificere hvilke EU-regelsæt, som de bør have særlig fokus på.

Dato:
18. juni 2024
Type af anbefaling:
National lovgivning
Tema:
Implementering af EU-regulering
Ansvarlig ministerium:
Digitaliserings- og Ligestillingsministeriet
Status på anbefaling:
Behandles af regeringen

Mængden af EU-regulering, som er på vej, er ved at blive implementeret eller som er direkte gældende er enorm.

Det stiller store krav til danske virksomheder, der skal bruge mange ressourcer på at holde sig orienteret og få afklaret, hvorvidt de bliver omfattet af ny EU-regulering.

For mange virksomheder er det en nødvendig øvelse, da regelsæt som f.eks. NIS2 direktiver og DORA m.v. skal implementeres med meget kort frist. Problemstillingen forstærkes af EU’s øgede brug af niveau 2 regulering, hvilket betyder at virksomhederne nogle gange først kender de konkrete krav efter forordninger og direktivers vedtagelse.

Virksomheder som ikke direkte omfattes, har også et behov for at få et overblik og viden om hvilke oplysningskrav de kan forvente, at blive mødt af fra deres kunder og samarbejdspartnere.

 

Der er de senere år kommet omfattende lovgivning fra EU inden for digitalisering. Dertil udvides flere regelsæt løbende eller er under review, og flere lovgivningsinitiativer er på vej. Samtidig gælder det, at virksomhederne i stigende omfang kun har kort tid til at implementere ny EU-regulering. Bl.a. fordi de konkrete krav først fastlægges i niveau 2 regulering efter forordninger og direktivers ikrafttrædelse.

Erhvervslivets EU- og Regelforum anbefaler i forlængelse af ovenstående, at Digitaliserings- og Ligestillingsministeriet i samarbejde med bl.a. Erhvervsministeriet udarbejder - og løbende opdaterer - et digitalt værktøj med et tværgående overblik over digitaliseringslovgivning, der kan understøtte danske virksomheders implementering af ny EU-regulering. Der er tale om et digitalt værktøj, som: 
-    Giver et overblik over gældende EU-regulering inden for digitalisering
-    Giver et overblik over europæiske lovgivningsmæssige initiativer inden for digitalisering, som er på vej 
-    Beskriver status og henviser til relevant viden, f.eks. på EU-Kommissionens hjemmeside og relevante myndighedssider
-    Beskriver hvilke virksomheder, der er omfattet eller forventes at blive omfattet. 
-    Beskriver rapporteringsforpligtelser. 
-    Tydeliggør hvilke EU-regelsæt og initiativer, som hænger sammen. 
-    Henviser til relevant, eksisterende national lovgivning og vejledninger.
-    Særlig vedr. SMV’er bør det tydeliggøres om regelsættet forventes at have en afsmittende effekt på evt. SMV’er, som ikke er direkte omfattet. 
-    Giver et overblik over evt. konsekvensvurderinger, der er lavet


Det bør sikres, at virksomheder ud fra f.eks. branche og/eller størrelse kan identificere hvilke EU-regelsæt, som de bør have særlig fokus på.
Formålet er at danske virksomheder kan danne sig et overblik over europæisk digitaliseringsregulering og finde relevant viden ved at tilgå en fælles myndighedshjemmeside.

 

Potentiale     

Der er stor forskel mellem de forskellige EU-regelsæt i forhold til hvilke virksomheder, herunder brancher/aktiviteter og størrelser, der omfattes af de respektive lovkrav. Der er derfor et stort potentiale i at etablere en indgang med et samlet tværgående overblik over digitaliseringsregulering. Det et vigtigt, at det her er tydeligt, hvilke virksomheder, der omfattes, samt om ændringer i EU-lovgivningen er på vej.

For hvert regelsæt, kan virksomhederne under de overskrifter, som følger af anbefalingen, tilgå yderligere viden.

Relevant regulering    

Anbefalingen er relevant på tværs af EU-reguleringen vedr. digitalisering. Her nævnes bl.a. AI forordningen, Dataforordningen, NIS2 direktivet samt Digital Operational Resilience Act (DORA).

Yderligere oplysninger    

Det er i denne sammenhæng relevant, at det i oversigten tydeliggøres, om der på de respektive områder er eksisterende national lovgivning samt i givet fald, hvilke virksomheder denne lovgivning omfatter.

Det er vigtigt, at en sådan oversigt løbende vedligeholdes og opdateres, som minimum hvert kvartal.