Baggrund og Problem
Problem
I Danmark skal man som statsautoriseret revisor have en særlig certificering for at kunne revidere penge- og realkreditinstitutter og forsikrings- og pensionsselskaber. Certificeringsordningen vurderes af revisorbranchen selv samt de berørte virksomheder, at være meget restriktiv og svær at leve op til, herunder især krav til antal debitérbare timer. Konsekvensen er et fåtal af revisionshuse med disse certificerede revisorer, og at der derfor er en meget begrænset konkurrence på området.
Kreditinstitutter og forsikringsselskaber har i flere situationer svært ved at finde en ny revisor/nyt revisionsfirma, hvilket giver markedsmæssige udfordringer – særligt i kombination med EU-regler om tvungen rotation af partner og rotation af revisionsfirma.
Certificeringsordningen blev indført for at sikre høj kvalitet i revisionen af de finansielle virksomheders årsregnskaber, bl.a. ved at stille minimumskrav til revisors erfaring og efteruddannelse inden for området. Udviklingen er dog siden løbet fra certificeringen, da bl.a. interne krav og regler hos revisionsfirmaerne sikrer disse formål.
Certificeringen var herudover en præimplementering af en EU-grønbog på området. Denne grønbog er senere omsat til ny og skærpet EU-lovgivning på området. EU-lovgivningen stiller dog ikke krav om en særlig certificeringsordning for penge- og realkreditinstitutter og forsikrings- og pensionsselskaber.
Anbefaling
Anbefaling
Erhvervslivets EU- og Regelforum anbefaler, at der iværksættes et nabotjek af, om der stilles krav til særlig certificering af godkendte revisorer for, at de kan revidere penge- og realkreditinstitutter og forsikrings- og pensionsselskaber – og i givet fald hvilke krav. Nabotjekket bedes som minimum udført i de øvrige nordiske lande, Tyskland og Holland.
Potentiale
Penge- og realkreditinstitutter og forsikrings- og pensionsselskaber rammes negativt af den særlige certificeringsordning, da den reducerer udbuddet af godkendte revisorer og revisionsfirmaer med disse personer ansat.
Certificeringen vurderes af branchen til at være overflødig grundet indførslen af andre regelsæt.
Revisionsfirmaerne oplever derfor, at det er svært at tiltrække nye talenter til opgaver indenfor området, og at det i al væsentlighed skyldes certificeringsordningen. Der er således ganske få virksomheder, der tilbyder denne form for revision, og det er vanskeligt for nye virksomheder at komme ind på markedet.
Virksomhederne har problemer med at finde certificerede revisorer og revisionsfirmaer. Dette ikke mindst, når man skal skifte revisorfirma. Ordningen er således ikke bæredygtig på udbudssiden.
Man risikerer at løbe ind i en situation, hvor et penge- og realkreditinstitut eller forsikrings- og pensionsselskab ikke har en reel valgmulighed i forhold til valg af revisor.
Relevant regulering
Certificeringsordningen er hjemlet i §199 i Lov om Finansiel virksomhed, lov om forsikringsvirksomhed § 193 og Bekendtgørelse om Finanstilsynets certificering af statsautoriserede revisorer (Bek. Nr. 284 ag 18/04/2018).
Derudover henvises til EU Grønbogen om ”Den lovpligtige revisors rolle, stilling og ansvar i den Europæiske Union.”
Yderligere oplysninger
Udfordringerne med ordningen har været bragt op af FSR-danske revisorer, Forsikring & Pension og Finans Danmark overfor Finanstilsynet ad flere omgange. Senest på et møde i marts 2022.
FSR – danske revisorer har desuden beskrevet udfordringen over for KFST i forbindelse med en analyse, styrelsen udarbejder om markedskoncentration på markedet for revision af PIE-virksomheder.
Regeringens svar
Anbefalingen om udførelse af et nabotjek bliver gennemført. Finanstilsynet kontakter de øvrige nordiske lande samt Tyskland og Holland. Her vil Finanstilsynet prøve at få afklaret:
- om der i disse lande stilles krav til en særlig certificering af godkendte revisorer for, at de kan påtegne årsrapporter for penge- og realkreditinstitutter og forsikrings- og pensionsselskaber
- hvilke krav der i givet fald er tale om.
Nabotjekket gennemføres med forventet afslutning i Q 3,4-2024. Finanstilsynet orienterer relevante parter om resultatet af nabotjekket.
Finanstilsynet vil i øvrigt fortsætte dialogen med relevante parter om certificeringsordningen.