Baggrund og Problem
Problem
Detailhandlen oplever krav fra Fødevarestyrelsen om tilbagekaldelse af hele partier fødevarer, fordi en eller få forbrugere har opdaget mug på et produkt.
Det er velkendt og uundgåeligt, at der sker fejl på enkelte produkter i fødevareproduktionen. Når forbrugerne oplever synlig mug på en fødevare, vælger de ikke at spise den, evt. går de tilbage til butikken, for at få deres penge retur. Det skaber desværre en risiko for enorme mængde madspild, hvis man som følge af disse enkelte episoder skal tilbagetrække eller tilbagekalde og destruere, hele partier af fødevarer, fordi enkelte produkter i partiet har synlig mug.
Regelforum er ikke bekendt med, at andre EU-lande kræver tilbagetrækning eller tilbagekaldelse af fødevarer med synlig mug.
På Fødevarestyrelsens hjemmeside under fanen ’nyheder’ fremgår en liste over alle tilbagekaldte fødevarer. I perioden januar-november 2023 fremgår 11 tilfælde pga. mug.
Anbefaling
Anbefaling
Erhvervslivets EU- og Regelforum anbefaler et nabotjek af, hvordan myndighederne i Sverige, Tyskland og Polen kræver at virksomheder i detail- og engroshandlen håndterer fødevarer med synlig mug. Herunder om fødevarer med synlig mug betragtes som en farlig fødevare, og dermed skal tilbagetrækkes eller tilbagekaldes.
Potentiale
En betydelige reduktion af madspild, da færre varer skal destrueres på en formodning om, at de indeholder mug, fordi enkelte varer i et parti gør.
Relevant regulering
Ifølge artikel 14, stk. 1 og 2 i EU’s fødevareforordning (178/2002) må fødevarer ikke markedsføres, hvis de er farlige. Fødevarer betragtes som farlige, hvis de anses for at være sundhedsskadelige eller uegnede til menneskeføde.
Det fremgår endvidere af artikel 14, stk. 5 at ved afgørelsen af, om en fødevare er uegnet til menneskeføde, skal der tages hensyn til, om fødevaren er uacceptabel til menneskeføde, hvis den anvendes som tiltænkt, fordi den er forurenet på grund af udefra kommende forhold eller på anden måde eller på grund af forrådnelse, nedbrydning eller fordærv.
Yderligere oplysninger
Ifølge Fødevarestyrelsens vejledning om tilbagetrækning og tilbagekaldelse af fødevarer mv. skal en fødevarevirksomhed altså forholde sig til, om fødevaren har en uacceptabel smag eller lugt, eller om den er åbenlyst forringet, fx med råd eller mug. Fødevarestyrelsen skriver endvidere, at i disse situationer er fødevaren uegnet til menneskeføde og dermed farlig, og at virksomheden er ansvarlig for, at alle omfattede produkter eller partier tilbagetrækkes eller tilbagekaldes. Undtagelsen til dette krav er dog ifølge vejledningen, hvis virksomheden ud fra en konkret vurdering af produktet kan dokumentere, at der er tale om fx et enkeltstående tilfælde, vil tilbagekaldelse/tilbagetrækning kunne afgrænses til de omfattede produkter frem for hele partiet. Det forudsætter, at virksomheden kan godtgøre, at det kun er dele af partiet, der er farligt.
Regeringens svar
Regeringens svar til Regelforum
Fødevarestyrelsen udfører som foreslået et nabotjek af krav til virksomheders håndtering af fødevarer med synlig mug. Nabotjekket forventes gennemført i andet kvartal 2024. Fødevarestyrelsen vil bruge tilbagemeldingerne til at vurdere, om reglerne kan og bør fortolkes anderledes. Fødevarestyrelsen kan oplyse, at bl.a. Polen og Tyskland har lavet notifikationer i Rapid-Alert systemet i 2023 angående mug i fødevare-/foderpartier.
Som reglerne er i dag, behøver hele fødevarepartier ikke at blive kasseret på grund af mugforekomst, hvis virksomheden kan godtgøre, at det ikke er hele partiet, der er farligt. Fødevarestyrelsen kræver ikke tilbagekaldelse af fødevarepartier udelukkende på baggrund af en eller enkelte forbrugerklager over mugforekomst. Fødevarestyrelsen foretager en konkret vurdering fra sag til sag.
Afrapportering
Anbefalingen er fulgt. Fødevarestyrelsen har gennemført nabotjek af andre EU-landes håndtering af tilbagetrækningen af fødevarer, der er uegnet som menneskeføde f.eks. pga. mug jf. EU-forordning 178/2002 art. 14 stk. 2 (b).
Fødevarestyrelsen har udsendt et spørgeskema til den relevante myndighed i 9 forskellige EU-medlemslande. Det drejer sig om Tyskland, Østrig, Finland, Frankrig, Italien, Portugal, Slovakiet, Sverige og Polen. De 9 lande er udvalgt på baggrund af drøftelserne i Erhvervslivets EU- og Regelforum og et udtræk af relevante sager om varsling af distribution af farlige fødevarer fra EU's varslingssystem for foder- og fødevaresikkerhed – iRASFF.
To lande (Italien og Finland) har svaret på spørgeskemaet, tre lande har svaret, at de ikke kan allokere ressourcer til at besvare spørgeskemaet, og fire lande har ikke svaret trods flere opfordringer.
I Italien og Finland er udgangspunktet, at uegnede fødevarer skal trækkes tilbage fra markedet. Det er i princippet ligegyldigt, hvor mange enheder i et parti, der er uacceptable som fødevarer, eller hvor mange kundeklager en virksomhed måtte have modtaget. En tilbagetrækning af hele partiet fra salgsstedet vil være et krav og i selve risikoevalueringen tages ikke hensyn til proportionalitetsprincippet. Myndighederne vurderer til gengæld konkret på nødvendigheden af, ligeledes at tilbagekalde produktet fra forbrugeren.
Til forskel fra Italien og Finland kræver Fødevarestyrelsen ikke pr. automatik tilbagekaldelse af fødevarepartier udelukkende på baggrund af en eller enkelte forbrugerklager over mugforekomst. Fødevarestyrelsen foretager en konkret vurdering fra sag til sag.
I hver sag beder Fødevarestyrelsen derfor virksomheden om tilbagemelding på følgende elementer:
- Hvor stort er partiet? Hvor mange enheder er der tale om? (ca. antal solgte /leverede enheder)
- Hvor længe har produktet/partiet været på markedet?
- Har der været andre tilsvarende klager?
- Har virksomheden mulighed for at undersøge referenceprøver eller lagervarer - hvis ja, hvad er resultatet?
- Hvilken håndtering sker der/er der sket hos virksomheden m.h.t. mulig kontaminering samt detektionssystemer ved kontaminering
- Hvad findes der af leverandør-erklæringer/krav for området?
- Anmoder om en redegørelse fra virksomheden m.h.t. fejlens opståen og mulige yderligere omfang.
Med baggrund i informationerne fra virksomhederne evaluerer Fødevarestyrelsen på farligheden af partiet af fødevarer. Evalueringen tager udgangspunkt i proportionalitetsprincippet. Det betyder f.eks., at en lang række sager vurderes sammen med virksomheden til at være enkeltstående tilfælde, og der gennemføres ikke kontrol i sagen eller stilles krav om tilbagetrækning. Hvis der f.eks. kun er tale om en enkelt klage over en vare pga. en ikke-sundhedsskadelig kontaminering, vil Fødevarestyrelsen som udgangspunkt opfatte sagen, som et enkeltstående tilfælde. Det samme gælder, hvis virksomheden kan redegøre for, at problemet med varen kan isoleres fra resten af partiet, og der dermed ikke er grund til at antage, at der vil være en risiko for andre forbrugere.
Hvis et fødevareparti vurderes uegnet som menneskeføde på grund af mugforekomst, anses det i henhold til Fødevareforordningen som farligt. Hvis dette parti allerede er markedsført til den endelige forbruger, vil Fødevarestyrelsens vurdering automatisk udløse et grundlag for en tilbagekaldelse af produktet. Dette er i modsætning til Italien og Finland, som opdeler vurderingen i forhold til behovet for tilbagetrækning og herefter behovet for en tilbagekaldelse fra forbrugeren.