Nummer: 178

Nabotjek af krav til virksomhedernes håndtering af fødevarer med synlig mug

Detailhandlen oplever krav fra Fødevarestyrelsen om tilbagekaldelse af hele partier fødevarer, fordi en eller få forbrugere har opdaget mug på et produkt. 
 
Erhvervslivets EU- og Regelforum er ikke bekendt med, at andre EU-lande kræver tilbagetrækning eller tilbagekaldelse af fødevarer med synlig mug. Derfor ønskes et nabotjek af en række andre EU landes krav til virksomhedernes håndtering af fødevarer med synlig mug
 

Dato:
7. december 2023
Type af anbefaling:
Nabotjek
Tema:
Øvrige anbefalinger
Ansvarlig ministerium:
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
Status på anbefaling:
Følges

Problem      

Detailhandlen oplever krav fra Fødevarestyrelsen om tilbagekaldelse af hele partier fødevarer, fordi en eller få forbrugere har opdaget mug på et produkt. 
 
Det er velkendt og uundgåeligt, at der sker fejl på enkelte produkter i fødevareproduktionen. Når forbrugerne oplever synlig mug på en fødevare, vælger de ikke at spise den, evt. går de tilbage til butikken, for at få deres penge retur. Det skaber desværre en risiko for enorme mængde madspild, hvis man som følge af disse enkelte episoder skal tilbagetrække eller tilbagekalde og destruere, hele partier af fødevarer, fordi enkelte produkter i partiet har synlig mug. 
 
Regelforum er ikke bekendt med, at andre EU-lande kræver tilbagetrækning eller tilbagekaldelse af fødevarer med synlig mug. 
 
På Fødevarestyrelsens hjemmeside under fanen ’nyheder’ fremgår en liste over alle tilbagekaldte fødevarer. I perioden januar-november 2023 fremgår 11 tilfælde pga. mug. 

Anbefaling

Erhvervslivets EU- og Regelforum anbefaler et nabotjek af, hvordan myndighederne i Sverige, Tyskland og Polen kræver at virksomheder i detail- og engroshandlen håndterer fødevarer med synlig mug. Herunder om fødevarer med synlig mug betragtes som en farlig fødevare, og dermed skal tilbagetrækkes eller tilbagekaldes. 

Potentiale      

En betydelige reduktion af madspild, da færre varer skal destrueres på en formodning om, at de indeholder mug, fordi enkelte varer i et parti gør. 

Relevant regulering     

Ifølge artikel 14, stk. 1 og 2 i EU’s fødevareforordning (178/2002) må fødevarer ikke markedsføres, hvis de er farlige. Fødevarer betragtes som farlige, hvis de anses for at være sundhedsskadelige eller uegnede til menneskeføde. 

Det fremgår endvidere af artikel 14, stk. 5 at ved afgørelsen af, om en fødevare er uegnet til menneskeføde, skal der tages hensyn til, om fødevaren er uacceptabel til menneskeføde, hvis den anvendes som tiltænkt, fordi den er forurenet på grund af udefra kommende forhold eller på anden måde eller på grund af forrådnelse, nedbrydning eller fordærv. 

Yderligere oplysninger     

Ifølge Fødevarestyrelsens vejledning om tilbagetrækning og tilbagekaldelse af fødevarer mv. skal en fødevarevirksomhed altså forholde sig til, om fødevaren har en uacceptabel smag eller lugt, eller om den er åbenlyst forringet, fx med råd eller mug. Fødevarestyrelsen skriver endvidere, at i disse situationer er fødevaren uegnet til menneskeføde og dermed farlig, og at virksomheden er ansvarlig for, at alle omfattede produkter eller partier tilbagetrækkes eller tilbagekaldes. Undtagelsen til dette krav er dog ifølge vejledningen, hvis virksomheden ud fra en konkret vurdering af produktet kan dokumentere, at der er tale om fx et enkeltstående tilfælde, vil tilbagekaldelse/tilbagetrækning kunne afgrænses til de omfattede produkter frem for hele partiet. Det forudsætter, at virksomheden kan godtgøre, at det kun er dele af partiet, der er farligt.  

Regeringens svar til Regelforum

Fødevarestyrelsen udfører som foreslået et nabotjek af krav til virksomheders håndtering af fødevarer med synlig mug. Nabotjekket forventes gennemført i andet kvartal 2024. Fødevarestyrelsen vil bruge tilbagemeldingerne til at vurdere, om reglerne kan og bør fortolkes anderledes. Fødevarestyrelsen kan oplyse, at bl.a. Polen og Tyskland har lavet notifikationer i Rapid-Alert systemet i 2023 angående mug i fødevare-/foderpartier.

Som reglerne er i dag, behøver hele fødevarepartier ikke at blive kasseret på grund af mugforekomst, hvis virksomheden kan godtgøre, at det ikke er hele partiet, der er farligt. Fødevarestyrelsen kræver ikke tilbagekaldelse af fødevarepartier udelukkende på baggrund af en eller enkelte forbrugerklager over mugforekomst. Fødevarestyrelsen foretager en konkret vurdering fra sag til sag.