Nummer: 185

Nabotjek af krav til opbevaringstemperatur, definition af ferske fiskevarer og uforarbejdede fiskevarer

Erhvervslivets EU- og Regelforum anbefaler et nabotjek af, hvilke krav myndighederne i Sverige, Finland, Holland og Tyskland har til engros- og detail-fødevarevirksomheders opbevaringstemperatur for pakket fisk (fx udskåret fisk pakket med vakuum eller gas), fiskefars, sushi med rå fisk og middagsretter med rå fisk (som sælges med en tilberedningsvejledning og hvor produktet færdigtilberedes efter indkøb); samt hvordan disse landes myndigheder definerer ferske fiskevarer og uforarbejdede fiskevarer.

Dato:
7. december 2023
Type af anbefaling:
Nabotjek
Tema:
Øvrige anbefalinger
Ansvarlig ministerium:
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
Status på anbefaling:
Følges

Problem

I Danmark skal ferske fiskevarer (herunder sushi med rå fisk, vakuumpakket, renset, udskåret, fileteret, hakket fiskekød, fiskefars) opbevares ved 0-2 0C i detail og engros. Det giver en bøde hvis man opbevarer disse fødevarer på 4 0C og derover. 
Det er Regelforums vurdering, at man i andre EU-lande differentierer mellem temperaturkravet og har en generel større fleksibilitet. Fx er det kendt at man i Sverige opbevarer butikspakket fisk ved 2–4 0C, sushi med rå fisk kan i Finland opbevares ved 6 0C og i Holland accepteres en opbevaringstemperatur på op til 7 0C. 
Noget tyder altså på, at Danmark fortolker EU-Forordning 853/2004 om særlige hygiejnebestemmelser for animalske fødevarer strammere end visse andre EU-lande, hvilket er en forøget omkostning for danske virksomheder.

Uden at gå på kompromis med fødevaresikkerheden, ønsker Regelforum at undersøge muligheden for at opbevare visse ferske fiskevarer ved højere temperaturer end de 0-2 0C, der i dag håndhæves. Den stramme danske implementering af forordningen er medvirkende til at besværliggøre en effektiv ressourceudnyttelse af kølekapaciteten i butikkerne, samt at der bruges mere energi end nødvendigt.
 

Erhvervslivets EU- og Regelforum ønsker et nabotjek af andre EU-landes (Sverige, Finland, Holland og Tyskland) krav mht. til engros- og detail-fødevarevirksomheders opbevaringstemperatur for:

1.    Pakket fisk (fx udskåret fisk pakket med vakuum eller gas).
2.    Fiskefars.
3.    Sushi med rå fisk.
4.    Middagsretter med rå fisk, som sælges med en tilberedningsvejledning og hvor produktet færdigtilberedes efter indkøb.

For hvert temperaturkrav ønskes en begrundelse, herunder:

a.    risikovurderingen som temperaturkravet er baseret på.
b.    henvisning til relevante hjemmel.

Samtidig ønskes svar på de relevante landes definition af, hvad der er ferske fiskevarer og hvad der er uforarbejdede fiskevarer, da dette har betydning for fortolkningen af temperaturkrav i EU-Forordning 853/2004.
 

Potentiale

En øget fleksibilitet i temperaturregler for opbevaring af ferske fiskeprodukter kan medvirke til en reduktion af energi, der anvendes til at holde fiskevarerne kolde, samt sikre lige vilkår på tværs af EU-landene. Reduktion af temperaturen med blot én grad reducerer elforbruget med ca. 6 pct. Der er ingen opgørelser over antallet af køleelementer der benyttes til opbevaring af fisk til salg. Dog er et konservativt estimat, at der kan reduceres for flere hundrede tusinde Kwh-årligt fordelt over hele salgsleddet. 

Relevant regulering

Kravet til ferske fiskevarers opbevaringstemperatur er ikke tydeligt beskrevet i Forordning nr. 853/2004 om særlige hygiejnebestemmelser for animalske fødevarer (bilag III, afsnit VIII, kapitel III, del A, punkt 1), blot at fisk skal opbevares tæt ved 0 0C:

1. Nedkølede, uemballerede varer, der ikke skal distribueres, forsendes, tilberedes eller forarbejdes straks efter ankomsten til en virksomhed på land, skal opbevares i is under passende forhold. Der tilføres is, så ofte det er nødvendigt. Emballerede ferske fiskevarer skal nedkøles til en temperatur, der nærmer sig temperaturen for smeltende is.

I Fødevarestyrelsens hygiejnevejledning i Bilag 3 - Temperaturer ved opbevaring og transport af fødevarer står at ferske fiskevarer skal opbevares ved 0-2 0C:
 

Produkt

Maks. temperatur °C

Engros

Regel 

Maks. temperatur °C
Detai

Regel

Andre ferske fiskevarer, vakuumpakket o.l., renset, udskåret, fileteret, hakket fiskekød, fiskefars

 0-2

Hygiejneforordningen for animalske fødevarer, bilag III, afsnit VIII, kapitel III, del A, punkt 1

 0-2

Hygiejneforordningen for animalske fødevarer, bilag III, afsnit VIII, kapitel III, del A, punkt 1
 


I Bilag III i Forordning nr. 853/2004 om særlige hygiejnebestemmelser for animalske fødevarer og i Fødevarestyrelsens hygiejnevejledning defineres følgende:

Fiskevarer: alle saltvands- og ferskvandsdyr (bortset fra levende toskallede bløddyr, levende pighuder, levende sækdyr og levende havsnegle, samt alle pattedyr, krybdyr og frøer) hvad enten de er vildtlevende eller opdrættede, samt alle spiselige former, dele og produkter af disse dyr

Maskinsepareret fiskeprodukt: fiskekød, der er udvundet mekanisk ved at fjerne kødet fra fiskeprodukter, således at kødet mister eller ændrer sin struktur 

Ferske fiskevarer: uforarbejdede fiskevarer, hele eller tilberedte, herunder vakuumpakkede varer og varer pakket i modificeret atmosfære, som ikke har været underkastet anden behandling med henblik på at sikre deres holdbarhed end nedkøling 

Tilberedte fiskevarer: uforarbejdede fiskevarer, der er blevet behandlet på en sådan måde, at fisken ikke længere er intakt, f.eks. rensning, hovedskæring, udskæring, filetering og hakning.

 

Yderligere oplysninger  

Danmarks Fiskehandlere og lign. interesseorganisationer har særligt under energikrisen været ude og tale for at se på de danske regler om nedkøling af fersk fisk. 

 

Regeringens svar til Regelforum

Fødevarestyrelsen udfører som foreslået et nabotjek om fortolkningen af reglerne for opbevaringstemperaturer for fisk og fiskeprodukter, samt definitionen af disse, hos Sverige, Finland, Holland, Tyskland og eventuelt andre medlemslande. Dette kan forventeligt ske i første halvdel af 2024. Fødevarestyrelsen vil bruge tilbagemeldingerne til at vurdere, om reglerne kan og bør fortolkes anderledes.