Nummer: 189

Nabotjek af andre regler for transfer pricing-dokumentation for virksomheder, der har begrænsede transaktioner med selskaber i samme koncern

I 2020 blev en ændring af selskabsskatteloven vedtaget, hvilket betød, at danske virksomheder siden 2021 har været underlagt skærpede krav om årlig dokumentation af handel mellem selskaber i samme koncern. Dette opfattes som byrdefuldt og ude af proportioner, især for virksomheder med mindre omfattende internationale transaktioner.

Dato:
21. marts 2024
Type af anbefaling:
Nabotjek
Tema:
Øvrige anbefalinger
Ansvarlig ministerium:
Erhvervsministeriet
Status på anbefaling:
Behandles af regeringen

Problem

I 2020 blev en ændring af selskabsskatteloven vedtaget, hvilket betød, at danske virksomheder siden 2021 har været underlagt skærpede krav om årlig dokumentation af handel mellem selskaber i samme koncern. Dette opfattes som byrdefuldt og ude af proportioner, især for virksomheder med mindre omfattende internationale transaktioner, da man som virksomhed skal redegøre for, hvordan hele koncernen er indrettet, oplysninger om koncernens immaterielle og fiansielle aktiver samt regnskabsmæssige og skattemæssige position.

Danmark har i øjeblikket strengere regler end nabolande. I flere af vores nabolande skal informationen blot indsendes, hvis virksomheden bliver bedt om det – og ifølge OECDs oplysninger har flere lande nogle undtagelser for virksomheder med mindre grænseoverskridende aktiviteter;

Sverige: Betragter transaktioner, som et svensk selskab har med et relateret udenlandsk selskab for uvæsentlige, hvis den samlede værdi af transaktionerne i et regnskabsår er under 5 mio. svenske kroner. Derudover er virksomheder i mikro-, små-, og mellemstore kategorien ikke forpligtede til at udarbejde transfer pricing-dokumentation.

Finland: Mikrovirksomheder og SMV’er er ikke forpligtede til at udarbejde transfer pricing-dokumentation. Har en bagatelgrænse for transfer pricing-dokumentation på 500.000 euro.

Tyskland: Fritager små enheder fra transfer pricing-dokumentationen – men skal fremlægge alle underliggende forretningsdokumenter i forbindelse med fastlæggelse af overførselsprisen.
 

Anbefaling

EU- og Regelforum anbefaler, at der laves et nabotjek på Tyskland, Sverige, Finland og Estlands regler for transfer pricing-dokumentation for at vurdere om 

  1. Danmark har implementeret transfer pricing reglerne på en mere byrdefuld måde sammenlignet med andre OECD-lande 
  2. om andre OECD-lande har indført en bagatelgrænse for indberetning af transfer pricing-dokumentation
     

Potentiale

Der vil være store byrdelettelser for særligt de virksomheder, som kun har underordnede grænseoverskridende aktiviteter, ved at fjerne kravet om obligatorisk indberetning, da de kan blive pålagt at udarbejde fuld dokumentation, som indebærer omfattende beskrivelser og analyser for at vise, at priserne der handles med indenfor koncernen (mellem selskaber i koncernen, dvs. ejet af samme moderselskab) svarer til handel mellem uafhængige parter (såkaldte armslængde-vilkår).

I 2022 vedtog man regler, som friholdt for transfer pricing dokumentation mellem danske selskaber (www.ft.dk/samling/20211/lovforslag/l7a/index.htm), men de omfattede selskaber risikerer alligevel at blive forpligtet til at udarbejde fuld dokumentation, hvis der er mindre transaktioner med udlandet. Koncerner har i flere år talt om, at de overvejer slet ikke at købe og sælge mellem selskaber i koncernen, fordi den administrative byrde er for stor. Dette strider mod, at virksomheder indenfor en koncern bør kunne organisere sig i flere selskaber uden sådanne administrative byrder.

Relevant regulering

LOV nr- 1835 af 08/12/2020 Lov om ændring af selskabsskatteloven og forskellige andre love Tyskland, Sverige, Finland og Estland har desuden alle en praksis om at indberette dokumentation ved anmodning fra de respektive skattemyndigheder.