Nummer: 189

Nabotjek af andre regler for transfer pricing-dokumentation for virksomheder, der har begrænsede transaktioner med selskaber i samme koncern

I 2020 blev en ændring af selskabsskatteloven vedtaget, hvilket betød, at danske virksomheder siden 2021 har været underlagt skærpede krav om årlig dokumentation af handel mellem selskaber i samme koncern. Dette opfattes som byrdefuldt og ude af proportioner, især for virksomheder med mindre omfattende internationale transaktioner.

Dato:
21. marts 2024
Type af anbefaling:
Nabotjek
Tema:
Øvrige anbefalinger
Ansvarlig ministerium:
Skatteministeriet
Status på anbefaling:
Følges

Problem

I 2020 blev en ændring af selskabsskatteloven vedtaget, hvilket betød, at danske virksomheder siden 2021 har været underlagt skærpede krav om årlig dokumentation af handel mellem selskaber i samme koncern. Dette opfattes som byrdefuldt og ude af proportioner, især for virksomheder med mindre omfattende internationale transaktioner, da man som virksomhed skal redegøre for, hvordan hele koncernen er indrettet, oplysninger om koncernens immaterielle og fiansielle aktiver samt regnskabsmæssige og skattemæssige position.

Danmark har i øjeblikket strengere regler end nabolande. I flere af vores nabolande skal informationen blot indsendes, hvis virksomheden bliver bedt om det – og ifølge OECDs oplysninger har flere lande nogle undtagelser for virksomheder med mindre grænseoverskridende aktiviteter;

Sverige: Betragter transaktioner, som et svensk selskab har med et relateret udenlandsk selskab for uvæsentlige, hvis den samlede værdi af transaktionerne i et regnskabsår er under 5 mio. svenske kroner. Derudover er virksomheder i mikro-, små-, og mellemstore kategorien ikke forpligtede til at udarbejde transfer pricing-dokumentation.

Finland: Mikrovirksomheder og SMV’er er ikke forpligtede til at udarbejde transfer pricing-dokumentation. Har en bagatelgrænse for transfer pricing-dokumentation på 500.000 euro.

Tyskland: Fritager små enheder fra transfer pricing-dokumentationen – men skal fremlægge alle underliggende forretningsdokumenter i forbindelse med fastlæggelse af overførselsprisen.
 

Anbefaling

EU- og Regelforum anbefaler, at der laves et nabotjek på Tyskland, Sverige, Finland og Estlands regler for transfer pricing-dokumentation for at vurdere om 

  1. Danmark har implementeret transfer pricing reglerne på en mere byrdefuld måde sammenlignet med andre OECD-lande 
  2. om andre OECD-lande har indført en bagatelgrænse for indberetning af transfer pricing-dokumentation
     

Potentiale

Der vil være store byrdelettelser for særligt de virksomheder, som kun har underordnede grænseoverskridende aktiviteter, ved at fjerne kravet om obligatorisk indberetning, da de kan blive pålagt at udarbejde fuld dokumentation, som indebærer omfattende beskrivelser og analyser for at vise, at priserne der handles med indenfor koncernen (mellem selskaber i koncernen, dvs. ejet af samme moderselskab) svarer til handel mellem uafhængige parter (såkaldte armslængde-vilkår).

I 2022 vedtog man regler, som friholdt for transfer pricing dokumentation mellem danske selskaber (www.ft.dk/samling/20211/lovforslag/l7a/index.htm), men de omfattede selskaber risikerer alligevel at blive forpligtet til at udarbejde fuld dokumentation, hvis der er mindre transaktioner med udlandet. Koncerner har i flere år talt om, at de overvejer slet ikke at købe og sælge mellem selskaber i koncernen, fordi den administrative byrde er for stor. Dette strider mod, at virksomheder indenfor en koncern bør kunne organisere sig i flere selskaber uden sådanne administrative byrder.

Relevant regulering

LOV nr- 1835 af 08/12/2020 Lov om ændring af selskabsskatteloven og forskellige andre love Tyskland, Sverige, Finland og Estland har desuden alle en praksis om at indberette dokumentation ved anmodning fra de respektive skattemyndigheder.

Der ses ikke at være behov for et nabotjek, da Skatteministeriet allerede ligger inde med den pågældende viden.
Der er ikke tvivl om, at de danske regler afviger fra nabolandenes regler, idet transfer pricing-dokumentationen skal indsendes til Skattestyrelsen, mens der i andre lande ikke er krav til virksomhederne om at indsende dokumentation. Der er heller ikke tvivl om, at der også i Danmark gælder undtagelser for små og mellemstore koncerner og for uvæsentlige transaktioner, dog er der ikke, som i fx Sverige, defineret en bagatelbeløbsgrænse for, hvornår en transaktion er uvæsentlig.

Reglerne, inkl. undtagelserne, er beskrevet på Skattestyrelsens hjemmeside under beskrivelsen af beskatningen for selskaber og fonde.

Undtagelse baseret på virksomheders størrelse
Dokumentationspligten gælder som udgangspunkt ikke for små og mellemstore koncerner, der har under 250 ansatte og enten har en årlig samlet balance på under 125 mio. kr. eller en årlig omsætning på under 250 mio. kr. Disse små og mellemstore koncerner skal alene udarbejde dokumentation for kontrollerede transaktioner med personer og selskaber, der er hjemmehørende i lande uden for EU, der ikke har en dobbeltbeskatningsoverenskomst med Danmark. Undtagelsen medfører, at virksomhederne hverken skal udarbejde eller indsende transfer pricing dokumentation. 

Den nuværende definition af små og mellemstore koncerner svarede oprindeligt til den regnskabsretlige definition. Beløbsgrænserne er dog ikke blevet opdateret i takt med regnskabslovgivningen, hvor beløbsgrænserne er foreslået forhøjet til hhv. 195 mio. kr. og 391 mio. kr. i lovforslag L 107, 2023/24. Skatteministeriet mener, at definitionen af små og mellemstore koncerner bør opdateres ved en lovændring, så definitionen igen svarer til den regnskabsmæssige definition. Derved vil flere små og mellemstore virksomheder blive undtaget for dokumentationspligten.
 
Uvæsentlige transaktioner
Der skal endvidere ikke udarbejdes skriftlig dokumentation for kontrollerede transaktioner, der i omfang og hyppighed er uvæsentlige. Transaktioner anses for uvæsentlige, når der er tale om enkeltstående transaktioner af et beskedent økonomisk omfang. Skatteministeriet anerkender dog, at det kan være vanskeligt at vide, om konkrete transaktioner er uvæsentlige, hvorfor definitionen med fordel kan præciseres i lovgivningen. Skatteministeriet vil undersøge, om det er muligt at præcisere, hvad der ligger i uvæsentlige transaktioner. Såfremt det er muligt, vil Skatteministeriet foreslå loven præciseret.

Udarbejdelse og indsendelse af transfer-pricing dokumentation
Koncernforbundne selskaber skal løbende udarbejde skriftlig transfer pricing-dokumentation.  Dokumentationen skal indsendes til Skattestyrelsen senest 60 dage efter fristen for indgivelse af oplysningsskemaet.  Dokumentationspligten gælder som hovedregel ikke for rent danske nationale transaktioner, medmindre parterne i transaktionen ikke beskattes efter de samme regler. 

De danske regler adskiller sig fra nabolandene ved, at dokumentationen som udgangspunkt skal indsendes og ikke blot indsendes ved anmodning fra myndighederne. Koncernerne har hele tiden skullet udarbejde transfer pricing-dokumentationen løbende og have den færdig senest på tidspunktet for indgivelsen af oplysningsskemaet, men fra og med indkomståret 2021 skal dokumentationen indsendes.
Kravene om udarbejdelse og indsendelse af transfer pricing dokumentation finder ikke anvendelse, hvis der er tale om små og mellemstore virksomheder, der er fritaget fort dokumentationspligt.

Kravet om indsendelse af transfer pricing-dokumentationen for store virksomheder blev indført for at fjerne usikkerheden om, hvornår den skriftlige dokumentation er færdiggjort, og dermed hvornår Skatteforvaltningen har mulighed for at foretage en skønsmæssig ansættelse. Samtidig lettede ændringen Skatteforvaltningens mulighed for kontrol af dokumentationen, herunder udsøgningen af de virksomheder, som skal udtages til kontrol.

Disse hensyn eksisterer fortsat uændret for store virksomheder og de vejer tungere end den administrative byrde, der er ved at indsende den i forvejen udarbejdede dokumentation.