Regeringens implementeringsplan
Indflyvningstekst
De såkaldte ”morgenmadsdirektiver” er en samlebetegnelse for i alt syv direktiver, som indeholder fælles regler for visse fødevarers sammensætning, varebetegnelse, mærkning og præsentation. Formålet med direktiverne er at beskytte forbrugernes interesser i forhold til kvaliteten af fødevarerne, som er omfattet af direktiverne, og sikre disse produkters frie bevægelighed på det indre marked.
Den 29. april 2024 vedtog Rådet reviderede regler vedr. sammensætning, mærkning og betegnelser for honning, frugtsaft, marmelade og konserveret mælk, og består hovedsageligt af en ajourføring af krav og produktdefinitioner. Direktiverne er offentliggjort i EU-Tidende den 24. maj 2024 og træder i kraft 20 dage efter offentliggørelsen. De nye foranstaltninger vil finde anvendelse i hele Den Europæiske Union efter to år, og indebærer, at de danske bekendtgørelser på området vil blive revideret for at imødekomme ændringerne.
Konsekvenser for erhvervslivet
Det vurderes, at der alene er økonomiske konsekvenser for erhvervslivet i forhold til honningdirektivet og marmeladedirektivet.
For honning vil kravet om angivelse af oprindelseslande på honning med flere oprindelser betyde, at erhvervet ikke længere kan nøjes med at angive ”EU/ikke-EU”. Det er Fødevarestyrelsens vurdering, at kravet om angivelse af oprindelseslande på honning, vil have flest konsekvenser for branchens honningpakkerier, da disse ofte køber honning i bulk fra producenter i og udenfor EU. Der vil kunne laves nationale regler, som begrænser angivelse af oprindelseslande for honningblandinger til de fire største andele, som beskrevet i afsnittet om type retsakt og harmoniseringsgrad. Fødevarestyrelsen forventer at anvende denne mulighed.
For marmelade vil kravet om forhøjelse af frugtindholdet betyde, at der skal købes ekstra frugt til produktionen af marmelade. Kravet vil derfor have de største konsekvenser for de marmelader, som har et lavt frugtindhold. Der findes marmeladeprodukter på markedet i dag, som allerede opfylder kravet om 450 g frugt per 1.000 g færdigt produkt. Det er Fødevarestyrelsens vurdering, at der hverken for honning eller marmelade er tale om væsentlige erhvervsøkonomiske konsekvenser.
De nye regler for frugtsaft og konserveret mælk introducerer nye muligheder for producenterne, herunder muligheden for fremstilling af laktosefri inddampede mælkeprodukter, og muligheden for at producere tre nye kategorier af frugtsaft.
Metode til implementering
De danske bekendtgørelser på området vil blive revideret for at imødekomme ændringerne.
Det er følgende fire bekendtgørelser, som skal revideres:
- BEK nr. 838 af 10/10/2003 om marmelade og frugtgelé samt kastanjecreme m.v.
- BEK nr. 774 af 04/06/2015 om honning
- BEK nr. 1370 af 09/12/2013 om frugtsaft m.v.
- BEK nr. 195 af 27/02/2023 om mælkeprodukter m.v.
Inddragelse af interessenter
Interessenter har været inddraget tidligere i forbindelse med vurdering af de erhvervsøkonomiske konsekvenser af forslaget, samt i forbindelse med høring af forslaget.
Interessenter vil ved høring af de reviderede bekendtgørelser igen have mulighed for at indsende høringssvar. Det forventes at denne høring vil finde sted i andet halvår af 2025, idet medlemslandene skal vedtage og offentliggøre de love og administrative bestemmelser, der er nødvendige for at efterkomme de nye regler for honning, marmelade, frugtsaft og konserveret helt eller delvis inddampet mælk senest den 14. december 2025.
Undersøgelse af implementering i andre EU-lande
Der er for nuværende ikke planer om at undersøge implementeringen i øvrige EU-lande.
Særlige hensyn i dansk kontekst
Fødevarestyrelsen vurderer, at der ikke er særlige hensyn vedr. eksempelvis miljø, klima, forbrugerbeskyttelse, sociale hensyn eller lignende.
Anbefaling
Anbefaling
Regelforums anbefalinger til implementeringsplanen
Overordnede anbefalinger
Overordnet ønsker Regelforum, at der afsættes god tid til inddragelse og dialog med branchen i forbindelse med implementering og høring. Se nærmere anbefalinger under inddragelse af interessenter.
Regelforum anbefaler:
1) At have stort fokus på både implementering og overvågning af, at ”Bagerihonning” ikke længere må forkortes til "honning" i produktnavnet på sammensatte fødevarer.
2) At Danmark bidrager til at sikre en ensartet implementering af direktivet i hele EU for at undgå forskelle i markedsforhold og forhindre, at nogle lande bliver "svage led" i kampen mod svindel.
3) At man i relation til sporbarhed efterser, om allerede brugte og obligatoriske, enkle procedurer for at sikre sporbarhed, er tilstrækkelige (ingen ekstra bureaukratisk byrde). Dette omfatter de allerede eksisterende obligatoriske mærkningsregler for honning, hvoraf biavlerens kontaktoplysninger anføres direkte på honningetiketten.
Regelforum har herudover følgende anbefalinger til enkelte dele af planen.
Konsekvenser for erhvervslivet
Regelforum anbefaler:
4) At der ift. marmelade tages højde for de nedenfor nævnte alternativomkostninger, som vil følge, når reglerne implementeres.
Forummet påpeger, at der er øgede omkostninger til marmeladeproduktion, som følge af at frugtindholdet øges. Marmeladeproducenterne påpeger, at det ikke har de helt store konsekvenser for dem direkte, da de fx afsætter størstedelen af deres produkter uden for EU. Men det medfører dog, at der skal købes mere frugt ind til produktion, og at der er mere frugt at købe inden for EU's grænser. Den ekstra frugt vil beslaglægge dyrkningsområder, der kunne have været brugt mere fornuftigt til andre fødevarer. Merudgifter for mulige øgede omkostninger i produktionen til fx rensning, nedfrysning og transport kommer i sidste ende også til at påvirke udsalgsprisen i butikkerne.
Metode til implementering
Regelforum anbefaler:
5) At direktivet implementeres i de nuværende fire bekendtgørelser. Det vil lette overskueligheden og læsning af reglerne for de enkelte virksomheder – der er ingen virksomheder, der producerer alle fire produktområder.
Inddragelse af interessenter
Regelforum anbefaler:
6) At Fødevarestyrelsen afsætter god tid til inddragelse af branchen i implementeringen, både indledningsvist via direkte dialog og efterfølgende i forbindelse med høringsproces. Det er herunder vigtigt, at der bliver tilstrækkelig tid til at organisationerne kan drøfte forslag med medlemmerne. Herudover at implementering ift honning sker med inddragelse af Binævnet ved forudgående høring af og drøftelse i Binævnet.
Undersøgelse af implementering i andre EU-lande
Regelforum anbefaler:
7) At man for så vidt angår marmelade undersøger implementering i bl.a. Tyskland og Sverige, da det er vores største samhandelslande. Ift. sikring af ensartede konkurrencevilkår blandt honningproducenter, vil det ligeledes være en fordel med ensartet implementering og en overordnet undersøgelse vil være fordelagtigt ift relevante lande.