Nummer: 214

Indførelse af hollandsk-inspireret godkendelsesmodel for plantebeskyttelsesmidler

I dag er der lange ventetider for godkendelse af biologisk-baserede plantebeskyttelsesmidler.

Regelforum anbefaler, at der indføres en hollandsk-inspireret fast-track ordning for godkendelse af nye biologisk baserede plantebeskyttelsesmidler, med henblik på at mikrobiologiske plantebeskyttelsesmidler med lav risikoprofil kan komme hurtigere i anvendelse og bidrage til et mere bæredygtigt landbrug.
 

Dato:
18. juni 2024
Type af anbefaling:
National lovgivning
Tema:
Øvrige anbefalinger
Ansvarlig ministerium:
Miljøministeriet
Status på anbefaling:
Behandles af regeringen

Mikrobiologiske plantebeskyttelsesmidler udvikles fra levende organismer og udgør et bæredygtigt alternativ til konventionelle midler, fx traditionelle plantebeskyttelsesmidler. EU-Kommissionen har med Farm to Fork-strategien udtrykt ønske om en 50 pct. reduktion af brugen af kemiske pesticider i EU i 2030. For at nå det mål samt opretholde et tilfredsstillende udbytte, er der brug for alternative midler til at beskytte afgrøderne.

I dag opleves der lange ventetider for godkendelse af biologisk-baserede plantebeskyttelsesmidler. Det tager ofte to år fra en nyt middel er blevet sendt til godkendelse, til at Miljøstyrelsen tager stilling til, hvorvidt de vil behandle anmodningen eller ej.

Dette er omkostningsfyldt for virksomheder, og hæmmer den danske innovation og evne til at drage fordel af nye bæredygtige løsninger.

 

Regelforum anbefaler, at der indføres en hollandsk-inspireret fast-track ordning for godkendelse af nye biologisk baserede plantebeskyttelsesmidler. Dette skal hjælpe med, at mikrobiologiske plantebeskyttelsesmidler med lav risikoprofil kan komme hurtigere i anvendelse og bidrage til et mere bæredygtigt landbrug.

Som led i Green Deal-projektet i Holland, blev ti pilotansøgninger udvalgt. Disse ansøgninger gennemgik en særskilt procedure hos den hollandske pendant til den danske miljøstyrelse, Ctbg, som i store træk er fast procedure i dag. Disse kan med fordel inkorporeres i dansk praksis. 
·    Forud for ansøgningen tilbydes ansøger rådgivningsmøder med Ctbg mhp. at optegne forløbet, uddybe dokumentationskrav, give en initial vurdering af chancen for godkendelse samt omkostningerne forbundet med evalueringsprocessen. Erfaringen er, at møderne mærkbart øger kvaliteten af ansøgningerne, således at Ctbg i færre tilfælde skal anmode om supplerende materiale, hvilket bidrager til en hurtigere sagsbehandling. 
·    I Ctbg’s interne ressourceplanlægningssystem er der fast allokeret tid til behandling af ansøgninger, som omhandler plantebeskyttelsesmidler med lav risikoprofil. For alle ansøgere gælder det, at der skal bestilles en tid hos Ctbg, før en ansøgning kan indsendes. Den fast allokerede tid betyder i praksis, at ansøgninger vedr. mikrobiologiske plantebeskyttelsesmidler prioriteres over ansøgninger om godkendelse af kemiske midler.

Selve ansøgningen evalueres af et såkaldt Green Team med ekspertise i mikrobiologiske plantebeskyttelsesmidler (primært mikrobiologi og planteekstrakter). Teamet blev etableret med tre eksperter i 2014 og er ved udgangen af 2022 vokset til 20 specialiserede medarbejdere.
 

Potentiale     

Indførelse af en ny fast-track ordning for biologisk baserede plantebeskyttelsesmidler ville gavne danske virksomheder, der særligt arbejder med innovation og frembringelse af Biosolutions, herunder Novonesis, Syngenta og Bioomix. Ansøgningerne vil blive behandlet hurtigere, og der vil blive større forudsigelighed, når det gælder hvornår man kan forvente svar.

Relevant regulering    

Drejer sig om en praksisændring hos Miljøstyrelsen.