Nummer: 132

INDFØR DIGITALE TRANSPORTDOKUMENTER OG VEJKORT TIL GODSTRANSPORTEN

Inden for vejgodstransport er der en række krav til hvilke dokumenter, der skal medbringes under transport eller fremvises ved kontrol. Chaufføren skal således have styr på godskørselstilladelser, fragtbreve og synsrapporter mv.  

EU-og Regelforum anbefaler, at indberetning og håndtering af relevante dokumenter gøres digitalt for derved sparer chauffører og vognmænd en væsentlig administrativ byrde.  

Dato:
17. marts 2022
Type af anbefaling:
National lovgivning
Tema:
Øvrige anbefalinger
Ansvarlig ministerium:
Transportministeriet
Status på anbefaling:
Følges


Problem  

Inden for vejgodstransport er en række krav til hvilke dokumenter som skal medbringes under transport eller fremvises ved kontrol. Chaufføren skal således have styr på godskørselstilladelser, fragtbreve og synsrapporter mv.  

Der er et væsentligt potentiale for at digitalisere dokumenterne og derved gøre det nemmere for chauffører og vognmænd.   

Det digitale kørekort er indført i Danmark i stedet for det fysiske plastik-kørekort. Det er oplagt at bygge videre på dette tiltag og digitalisere eller udbrede accepten af digitale versioner af en række dokumenter.  

I første omgang vil det være relevant at se på: 

  • Chaufførbeviser ud over kørekortet, f.eks. EU’s kvalifikationsbevis 
  • Godskørselstilladelser 
  • Synsrapporter  
  • Udskrift vedr. særtransporter  

 

Anbefaling

EU- og Regelforum anbefaler, at regeringen sammen med godstransporterhvervet undersøger følgende:  

Digitalisering af eksisterende dokumenter 

Det bør undersøges, hvilke kort og dokumenter, der kan digitaliseres inden for rammerne af EU-reglerne og lave en digital version kun til national kørsel som det gælder for det digitale kørekort.  

Accept af digitale dokumenter 

Hvis vognmændene allerede anvender digitale versioner, bør disse konsekvent accepteres som dokumentation af myndighederne. Hvis myndigheder eller politiet ved en kontrol selv kan slå dokumenterne op i en offentlig database, bør dette være tilstrækkeligt. 


Potentiale  

Forslaget vil lette håndteringen af dokumenter i transportbranchen. Derudover vil det lette myndighedernes håndhævelse, hvis myndighederne selv kan slå kvalifikationsbevis, godskørselstilladelser mv. op i en database. 

Relevant regulering 

Færdselsloven, Godskørselsloven 

Yderligere oplysninger 

Spørgsmålet har løseligt været drøftet i regi af Vejtransportrådet under Færdselsstyrelsen, men med det nye digitale kørekort er der kommet nye tekniske muligheder. Derfor fremsættes forslaget i regi af EU- og Regelforum. 

Chaufførbeviser ud over kørekortet – Følges 
Der er på vejtransportområdet en række forskellige chaufførbeviser, herunder beviser der ikke er EU-regulereret (chaufførkort til taxi og varebilschaufføruddannelsesbeviser). Styrelsen vil undersøge, i hvilket omfang det er muligt under uddannelsesdirektivet at anvende digitale chaufføruddannelsesbeviser i Danmark. 
 
Er dette muligt inden for EU-retten, vil der herefter skulle ske en afdækning og analyse af IT-løsninger. Såfremt der ikke medfølger bevillingsmidler til udvikling og drift af et eventuelt IT-system/app, vil udgifterne skulle afholdes på de gebyrordninger, der i dag finansierer chaufførområderne i vejtransporten. 
 
Styrelsen forventer, at det senest ved udgangen af 2022 er afdækket, om det er muligt nationalt at anvende en digital visning af chaufførkort m.v. 
 
Godskørselstilladelser – Følges 
Godskørselstilladelser (fællesskabstilladelser) er reguleret i EU-regler. EU-reglerne stiller  krav til både tilladelsernes udformning og håndteringen. Bl.a. skal originalen findes i fysisk form hos indehaveren af tilladelsen, ligesom en kopi af tilladelsen skal medbringes under kørsel, herunder i udlandet, og forevises kontrolpersonalet på forlangende. Der stilles desuden strenge krav til den fysiske udformning af tilladelserne, herunder særlige fibre i papiret, som bliver synlige i UV-lys, sikkerhedstryk m.v.  
 
Det er allerede muligt at fremsøge tilladelser via www.findtilladelser.fstyr.dk. Her kan fremsøges oplysninger om tilladelserne, herunder indehaver m.v.   
 
Styrelsen vil undersøge, i hvilket omfang der kan anvendes en national digital løsning i Danmark. Der ville skulle sikres finansiering til et sådant projekt samt til udvikling og drift af et eventuelt IT-system/app. 
 
Synsrapporter – Følges  
Der er i dag et krav fra EU, at chaufføren skal medbringe den seneste synsrapport under kørsel, til brug ved et eventuelt vejsidesyn, hvor det kontrolleres, om køretøjet er synet, og om der er ikke-udbedrede fejl.  
 
Synsrapporterne, som danske synsvirksomheder udsteder til syn, er allerede i dag digitaliseret. Når en synsvirksomhed har indberettet et syn, kan indholdet af synet dagen efter tilgås på Færdselsstyrelsens hjemmeside.  
 
Denne løsning bruges af styrelsens bilinspektører ved vejsidesyn af tunge erhvervskøretøjer. Ligeledes anvendes løsningen af politiet ved deres kontrol af køretøjer. Styrelsen vurderer derfor, at anbefalingen allerede opfyldes. 
 
Udskrift vedr. særtransporter – Følges  
”Udskrift for særtransporter” findes på vd.dk sammen med en vejledning, som beskriver tre forskellige eksempler på, hvordan udskrifter kan downloades, gemmes lokalt eller udskrives fra hjemmesiden: Vejledninger til udskrift for særtransporter (vejdirektoratet.dk) 
 
Det fremgår af bilag 1 til BEK nr. 1881 af 30.09.21 om særtransport, at: ”Der skal i det trækkende køretøj forefindes en højst 5 dage gammel udskrift til særtransporter fra Vejdirektoratets hjemmeside (www.vd.dk) vedrørende spærretider og eventuelle særlige meddelte vilkår for den relevante rute. Udskriften kan være i fysisk eller elektronisk form.” 
 
Af hensyn til akutte vejarbejder kan transportører tilmelde sig en mailservice, der giver information om ændringer af listen. 
 
Selve tilladelsesblanketten medsendes elektronisk i særtransporttilladelsen. 
 
For så vidt angår en app, som kan samle og fremvise alle typer dokumentation for den enkelte erhvervstransport, udsteder Vejdirektoratet kun en del af disse (særtransporttilladelse, Udskrift for særtransporter). Vejdirektoratet anser ikke at udviklingen af en sådan app ligger i Vejdirektoratets regi. Vejdirektoratet er dog allerede i stand til at levere dokumenter, som Vejdirektoratet udsteder, i elektronisk form.  
 
Politiet har adgang til elektroniske udgaver af de dokumenter, som Vejdirektoratet udsteder, hvorfor de vil kunne slå dem op ved en kontrol. 

Regeringens afrapportering af anbefalingen

Chaufførbeviser ud over kørekortet – gennemført 
Færdselsstyrelsen har afdækket, om en digital løsning til visning af chaufførbeviser for transportområderne og chaufførkort til taxi er mulig. 
 
Det vil være muligt at digitalisere chaufførkortet og de øvrige chaufførbeviser, som styrelsen udsteder, men der vil skulle foretages en større analyse af, hvilke IT-systemer der vil være nødvendige, og hvilke omkostninger der vil være forbundet med eventuel udvikling, drift og vedligeholdelse.  
 
Styrelsen anser, at næste skridt bør være en sådan analyse. 
 
Styrelsen gør opmærksom på, at udgifterne for ordningen om udstedelse af chaufførkort til taxi dækkes af gebyrordningen for området, hvorfor en merudgift for området vil medføre et højere gebyr for brugerne af ordningen. 
 
For nuværende medfølger der endvidere ikke bevillingsmidler til gennemførelse af en digital løsning for visning af beviserne på det øvrige vejtransportområde, hvorfor en sådan udgift ligeledes vil skulle dækkes af gebyret for de ordninger, der finansierer chaufførområderne i vejtransporten i dag.  
 
Såfremt der etableres en digital løsning for visning af chaufførbeviser, vil denne alene være gyldigt nationalt, foruden varebilschaufføruddannelsesbeviset, da denne ordning er national, idet muligheden for at etablere en sådan ordning ikke fremgår eksplicit af uddannelsesdirektivet og derved ikke kan kræves anerkendt af øvrige medlemsstater. 
 
Godskørselstilladelser – følges 
Færdselsstyrelsen har endnu ikke undersøgt muligheden for at anvende en national digital løsning. Det skyldes, at der i 2022 har været politisk fokus på sagsbehandlingstiderne for udstedelse af vejtransporttilladelser. Styrelsens ressourcer har således gået til at behandle ansøgninger om vejtransporttilladelser for at nedbringe sagsbehandlingstiden, herunder til forenklings- og optimeringstiltag.  
Det har således ikke været muligt at allokere ressourcer til projekter uden for den daglige drift.  
 
Der er ydermere ikke sikret finansiering til projektet, herunder til udvikling eller drift af et eventuelt IT-system eller app.  
 
Synsrapporter – gennemført 
Det er et EU-krav, at chaufføren skal medbringe den seneste synsrapport til brug ved et eventuelt vejsidesyn, hvor det kontrolleres, om køretøjet er synet, og om der er ikke-udbedrede fejl.  
 
Synsrapporterne, som danske synsvirksomheder udsteder til syn, er allerede i dag digitaliseret. Når en synsvirksomhed har indberettet et syn, kan indholdet af synet dagen efter tilgås på Færdselsstyrelsens hjemmeside: Find synsrapport.
 
Løsningen bruges af styrelsens bilinspektører ved vejsidesyn af tunge erhvervskøretøjer. Ligeledes bruges løsningen af politiet ved deres køretøjskontrol. Styrelsen vurderer derfor, at anbefalingen allerede opfyldes. 
 
Udskrift vedr. særtransporter – gennemført  
”Udskrift for særtransporter” findes på vd.dk sammen med en vejledning, som beskriver, hvordan udskrifter kan downloades, gemmes lokalt eller udskrives fra hjemmesiden: Vejledninger til udskrift for særtransporter (vejdirektoratet.dk)
 
Det fremgår af bilag 1 til Bekendtgørelse nr. 798 af 02.06.22 om særtransport, at: ”Der skal i det trækkende køretøj forefindes en højst 5 dage gammel udskrift til særtransporter fra Vejdirektoratets hjemmeside (www.vd.dk) vedrørende spærretider og eventuelle særlige meddelte vilkår for den relevante rute. Udskriften kan være i fysisk eller elektronisk form.” 
 
Af hensyn til akutte vejarbejder kan transportører tilmelde sig en mailservice, der informerer om ændringer af listen. 
 
Selve tilladelsesblanketten medsendes elektronisk i særtransporttilladelsen. 
 
Hvad angår en app eller lignende til at vise al dokumentation for den enkelte transport, udsteder Vejdirektoratet kun en del af denne (særtransporttilladelse, Udskrift for særtransporter) og anser ikke, at udvikling af en sådan app ligger hos direktoratet. Vejdirektoratet er dog allerede i stand til at levere dokumenter, som direktoratet udsteder, elektronisk.  
 
Politiet har adgang til elektroniske udgaver af dokumenter udstedt af Vejdirektoratet og vil kunne slå dem op ved kontrol.