Nummer: 25

GEOBLOCKING REVISION

Geoblocking-forordningen skal evalueres inden udgangen af 2020. Det vil være relevant for den danske regering at foretage tidlig interessevaretagelse ift. evalueringen og en mulig revision af forordningen.

Dato:
22. juni 2020
Type af anbefaling:
Tidlig interessevaretagelse i EU
Tema:
Tidlig interessevaretagelse
Ansvarlig ministerium:
Erhvervsministeriet
Status på anbefaling:
Følges

Problem

En leveringspligt vil være ekstremt byrdefuld for særligt SMV’ere og den vil flytte e-handlen til EU-landene med den laveste moms til skade for beskæftigelse og statskasse i lande som Danmark med høj moms.

Det kræver mange ressourcer at sælge succesfuldt online til forbrugere i andre EU-lande, både i.f.t. økonomi, logistik, jura, sprog, markedsføring m.v. Geoblockingforordningen har indført en salgspligt for passivt salg, men ikke en leveringspligt. Netbutikken forpligtes kun til at levere i de lande, de i forvejen sælger til, og den skal alene overholde forbrugerbeskyttelsesregler i hjemlandet ligesom der kun skal betales momssatsen fra hjemlandet.

En leveringspligt vil forpligte alle netbutikker til at have logistiske løsninger klar til alle 28 EU-lande, selvom de ikke gør forretning i dem. Det vil derudover forpligte dem til at overholde forbrugerreglerne i forbrugernes hjemland, hvilket er byrdefuldt, da de ikke er harmoniserede. Sidst men ikke mindst vil de gøre det gøre det muligt at omgå princippet om at momsen skal betales i forbrugerens hjemland, da geoblockingforordningen tillader virksomheder at sælge til momssatsen i eget hjemland.

Der blev aldrig gennemført en konsekvensvurdering for virksomhederne af geoblockingforordningen. Det er vigtigt at denne gennemføres i forbindelse med evalueringen.

Berørt EU-regulering

Geoblockingforordningen.
Subsidiært momsdirektivet og reglerne for fjernsalg. 

Berørte virksomheder

Alle virksomheder som sælger varer eller ydelser online til forbrugere.

Begrundelse

En leveringspligt vil få store negative konsekvenser for dansk detailhandel og den danske statskasse. 

Forventede konsekvenser for erhvervslivet

En leveringspligt med momssatser fra virksomhedens hjemland vil undergrave danske netbutikker og flytte e-handlen til EU-lande med lavere moms.
Hvis de byrdefulde elementer ikke ændres, vil det bidrage til centraliseringen og gøre det sværere for SMV’ere.

Økonomiske konsekvenser

Det afhænger af endeligt indhold af evt. nyt forslag.

Anbefaling

Den danske regering skal arbejde for:

  • at evalueringen ikke fører til en leveringspligt
  • at mindske byrder
  • at minimere incitamentet til momsarbitrage
  • at der i forbindelse med evalueringen gennemføres en vurdering af konsekvenserne for virksomhederne, særligt SMV’ere.

Regeringens svar til Regelforum

Regeringen tiltræder anbefalingen og arbejder for, at rækkevidden af forordningen ikke udvides til at inkludere en leveringspligt. Fra dansk side vil man arbejde for, at Kommissionen tager udgangspunkt i en grundig konsekvensvurdering af byrderne for SMV’er, før der præsenteres eventuelle ændringer til geoblocking-forordningen.