Nummer: 23

EUROPÆISKE SORTERINGSKRITERIER FOR AFFALD

Danmark bør aktivt støtte kommissionens overvejelser om at udarbejde europæiske sorteringskriterier for affald og arbejde for, at dette sker i 8. miljøhandlingsprogram.

Således en overbygning til det 7. miljøhandlingsprograms overoverende principper for genanvendelsen af affald.   

Dato:
22. juni 2020
Type af anbefaling:
Tidlig interessevaretagelse i EU
Tema:
Tidlig interessevaretagelse
Ansvarlig ministerium:
Miljøministeriet
Status på anbefaling:
Følges

Problem

Genanvendelsesmarkedet er europæisk, og affald flyttes over grænser for at blive behandlet på specialiserede anlæg. Men affaldet sorteres uensartet i medlemsstaterne.

Miljøøkonomiske effekter vil øges, hvis affaldsstrømmende er mere ensartede på det europæiske genanvendelsesmarked, for med større ensartede affaldsmængder er der basis for investeringer.

Der kan blive bedre mulighed for at teknologiinnovere mhp. at højne kvaliteten i genanvendelsen, i stedet for at teknologisprede mhp. at imødekomme behovet for at sortere på mange forskellige affaldsstrømme. 

Danmark går denne vej, idet forventningen er, at Folketinget beslutter at indføre ensartede regler for kommunernes sortering. Således har Danmark også en model, der kan spilles ind til kommissionen mhp. at igangsætte et europæisk arbejde.

Idet der ikke i EU er harmoniserede sorteringskriterier, er det også umuligt for virksomhederne - der typiske sælger produkter i flere lande - at bidrage med information til forbrugerne om, hvad de præcis skal gøre med varen, når den bliver til affald. Fx et mærke på emballagen om:  ”bortskaf i spand til PE-plast”. I dag er det alene muligt at informere om, hvad de ikke skal gøre, fx smid ikke i naturen. En bedre kvalitet i sortering vil øge kvaliteten af de genanvendte materialer. En entydig vejledning på den affaldsemballage, som forbrugeren netop står med i hånden, forventes at være særdeles effektivt. 

Berørt EU-regulering

Direktiv 2018/851 om ændring af direktiv 2008/98 om affald og Direktiv 2008/98 om affald og om ophævelse af visse direktiver

Berørt dansk lovgivning

Bekendtgørelse om affald. 

Berørte virksomheder

Samtlige virksomheder, der har affald, berøres af ændringer i miljøkvaliteten og bortskaffelsesomkostningerne.  

Begrundelse

Europa har i Green Deal og i Cirkulær økonomi-pakken en målsætning om en omstilling af hensyn til ressourcetrækket og klimaet. Et styrket indre marked i form af regler, der påvirker varer – her affald – der behandles på tværs af grænser, vil styrke indsatsen og økonomien. 

Forventede konsekvenser for erhvervslivet

Et samlet set bedre affaldssystem i EU vil forbedre virksomhedernes adgang til at anvende genanvendte materialer, både på parametrene råvarekvalitet og omkostninger. 

Økonomiske konsekvenser

I forbindelse med lanceringen af 7. miljøhandlingsprogram anslog EU, at potentialet i affalds- og genanvendelsessektoren var 42 mia. euro og 400.000 arbejdspladser. Ensartede sorteringskriterier for affald i EU er et vigtigt videre skridt. (Ingen beregninger af forslaget.)

 

Anbefaling

Danmark bør aktivt støtte kommissionens overvejelser om at udarbejde europæiske sorteringskriterier for affald og arbejde for, at dette sker i 8. miljøhandlingsprogram.

Der bør ligeledes udarbejdes krav for et minimum af sorteringsfraktioner, således at lande, der ønsker flere fraktioner kan arbejde videre med det.

Regeringens svar til Regelforum

Regeringen tiltræder anbefalingen og arbejder for, at Danmark aktivt støtter Kommissionens overvejelser om at udarbejde europæiske sorteringskriterier for affald og et minimumskrav af sorteringsfraktioner, på en måde som samtidig tager højde for de forskellige måder, som genanvendeligt affald indsamles på i medlemslandene i dag.

Da arbejdet med det 8. miljøhandlingsprogram forventes afsluttet i 2020, vurderes det, at 
29 anbefalingen vil få mere gennemslagskraft i arbejdet med udmøntningen af EU- Kommissionens handlingsplan for cirkulær økonomi.