Regeringens implementeringsplan
Indflyvningstekst
Designdirektivet skal bidrage til gennemførelsen af Kommissionens handlingsplan for immaterielle rettigheder, der har til formål at fremme og skabe et velfungerende indre marked. Direktivet vil særligt hjælpe SMV’er med at lette registreringen, administrationen og beskyttelsen af designrettigheder i EU til gavn for vækst og konkurrenceevne.
Med forslaget indføres bl.a. 1) mulighed for, at flere design kan medtages i én samlet ansøgning, 2) lempelse af krav til afbildning af design og øgede muligheder for at gøre dette på forskelligartet vis samt 3) indsættelsen af en reparationsklausul, der skal gøre det nemmere og billigere at reparere komplekse produkter som fx biler.
Konsekvenser for erhvervslivet
Direktivet forventes sammen med den nye EU-designforordning at medføre begrænsede administrative lettelser for dansk erhvervsliv. Konsekvenserne vurderes nærmere i forbindelse med implementeringen af direktivet.
Direktivet vil indebære, at virksomheder får muligheden for at ansøge om registrering af flere design i én ansøgning, jf. artikel 27 i direktivet. Dette vil medføre en mindre tidsbesparelse og lettelse af de administrative byrder. Derudover vil en lempelse af krav til afbildning af design samt øgede muligheder for at gøre dette på forskelligartet vis jf. artikel 26 i direktivet kunne bidrage til at lette ansøgningsprocessen. Ydermere vil indsættelsen af en reparationsklausul jf. artikel 19 i direktivet på sigt føre til en fuld liberalisering af markedet for reservedele og dermed øge konkurrencen til gavn for danske forbrugere og virksomheder.
Metode til implementering
Det forventes, at implementeringen af direktivet vil kræve fremsættelse af nyt lovforslag med henblik på ændring af designloven (nr. 89 af 29. januar 2019)
Inddragelse af interessenter
Inddragelse af interessenter, herunder offentlig høring af lovforslag, forventes gennemført i første halvår af 2027.
Undersøgelse af implementering i andre EU-lande
Da implementeringsfristen først er ultimo 2027, er der ikke på nuværende tidspunkt konkrete planer om at foretage undersøgelser af implementeringen af designdirektivet i andre EU-lande.
Det er dog forventningen, at der bl.a. i regi af EU’s Varemærke- og designmyndighed (EUIPO) vil være en løbende dialog og koordinering om implementeringen.
Særlige hensyn i dansk kontekst
Der påtænkes en direktivnær implementering, og der er på nuværende tidspunkt ikke identificeret særlige hensyn i dansk kontekst, der skal tages højde for i forbindelse med implementeringen af designdirektivet.
Anbefaling
Overordnede anbefalinger
I Danmark har vi en stærk tradition for design og kreativ industri. For at beskytte og styrke denne sektor peger Regelforum på vigtigheden af, at implementeringen af det reviderede Designdirektiv sker på en måde, der styrker danske virksomheders adgang til et effektivt og konkurrencedygtigt designbeskyttelsessystem. Implementeringen bør sikre klare, forudsigelige og administrativt enkle regler for designregistrering, så virksomheder – herunder særligt SMV’er – let kan beskytte deres designs både nationalt og i hele EU.
Regelforum har herudover følgende anbefalinger til enkelte dele af planen.
Konsekvenser for erhvervslivet
Det er afgørende, at implementeringen ikke medfører unødige administrative byrder eller øgede omkostninger for danske virksomheder.
Regelforum anbefaler:
1. At gebyrstrukturen for designregistrering forbliver rimelig og tilpasset behovene hos SMV’er, så de ikke afskrækkes fra at beskytte deres designs.
2. At man foretager en målrettet informationsindsats, så især SMV’er får kendskab til de nye regler og muligheder for designbeskyttelse.
3. At overgangsregler sikrer en smidig implementering, så virksomheder, der allerede har registreret design eller er i registreringsproces, ikke påføres uventede juridiske udfordringer.
Metode til implementering
Implementeringen bør sikre størst mulig harmonisering med EU-reglerne, så virksomheder oplever en ensartet og gennemsigtig proces på tværs af medlemsstaterne.
Regelforum anbefaler:
4. At nationale regler for designregistrering tilpasses EU’s system, så virksomheder let kan navigere mellem nationale og EU-designregistreringer. Regelforum anbefaler en modernisering af det danske IP-system, så det understøtter hurtigere og mere fleksible designregistreringer i tråd med EU-reglerne.
5. At digitalisering og forenkling af ansøgningsprocessen prioriteres, så registreringsproceduren bliver mere tilgængelig og effektiv.
6. At der indføres enkle og smidige procedurer for fornyelse og håndhævelse af designrettigheder, samtidig med at håndhævelsesmulighederne skal sikre en effektiv beskyttelse mod kopiering, både nationalt og internationalt, særligt fra tredjelande uden for EU, så danske virksomheder sikres reel beskyttelse af deres designrettigheder.
Inddragelse af interessenter
Regelforum anbefaler:
7. At man udover den almindelige høringsproces og for at sikre en implementering, der fungerer i praksis, sørger for at inddrage relevante erhvervsorganisationer, designvirksomheder og IP-specialister tidligt i processen. Det vil sikre, at reglerne afspejler erhvervslivets behov og minimerer utilsigtede konsekvenser.
Undersøgelse af implementering i andre EU-lande
Det er væsentligt, at Danmark ikke indfører nationale særregler, der stiller danske virksomheder dårligere end konkurrenter i andre EU-lande.
Regelforum anbefaler:
8. At man iværksætter en sammenligning af implementeringsmetoder i andre lande for at identificere best practices og sikre en konkurrencedygtig model for designbeskyttelse i Danmark.