Nummer: 42

AFSKAF KRAVET OM SPILBESTYRER

Ensretning af reglerne omkring ansvaret og tildelingen af titlen ”bestyrer”, således en spilbestyrer reguleres som en alkoholansvarlig eller medicinbestyrer.

Dato:
22. juni 2020
Type af anbefaling:
National lovgivning
Tema:
Øvrige anbefalinger
Ansvarlig ministerium:
Skatteministeriet
Status på anbefaling:
Foreløbig besvaret

Problem

For at sælge spil skal hver eneste butik have en såkaldt "spilbestyrer” der er en særlig godkendelse. Det skal være en person, der er godkendt af Spillemyndigheden. På alle andre områder med "kontroversielle varer" -f.eks. som tobak og håndkøbsmedicin -er det tilstrækkeligt, at butikken optræder med butikkens data i et register, så myndighederne kan udføre deres kontrol. Opgaven for spilbestyrerener at sikre at alle ansatte der sælger spil kender til og overholder reglerne i spilleloven. Man kan kun være spilbestyrer ét sted. Man skal være 21 år. Det medfører masser af bøvl for Danske Spil og dagligvarehandelen.

Anbefaling

At der ikke var krav om en spilbestyrer i fx dansk detailhandel. Det vurderes som en unødig ekstra-tilladelse, da man i stedet bør sikre at de virksomheder som opnår tilladelse til salg af spil, er informeret/certificeret hertil. Man skal ikke have en særlig ”medicinbestyrer ”eller ”alkoholansvarlig” for at sælge dette. Så en ensretning af reglerne.
En eventuel ændring af spilbestyrer-ordningen skal føre til en bedre overholdelse af lovgivningen, især beskyttelsen af unge.

Potentiale

Alle der forhandler spil, odds mv. i Danmark. I 2017 var der registeret 1.630 kiosker hvoraf langt de fleste sælger spil.

Særlige hensyn i dansk kontekst

Da omkring halvdelen af unge under 18 år, i modstrid med loven, har prøvet pengespil, er der et særligt hensyn at tage til beskyttelsen af denne gruppe gennem en mere effektiv lovgivning.

Relevant regulering

Bekendtgørelse af lov om spil.

Svar til Regelforum

Regelforum anbefaler en ensretning af ansvaret og tildelingen af titlen bestyrer, så en spilbestyrer reguleres som en alkoholansvarlig eller medicinbestyrer, hvilket svarer til at afskaffe kravet om, at spilbestyreren skal være godkendt.

Det er Skatteministeriets opfattelse, at reguleringen af salg af spil, særligt salg af væddemål, adskiller sig væsentligt fra reguleringen af salg af fx medicin og tobak. Reguleringen af salg af spil er meget kompleks, da spilreguleringen både skal beskytte unge og andre udsatte personer og skal sikre den offentlige orden samt forhindre, at spil tjener som støtte til kriminalitet.

Disse hensyn stiller særlige krav til fx ansvarlighed, modenhed og uddannelsesniveau for de personer, der forestår salget. Dette er således baggrunden for den gældende regulering, som har eksisteret siden 2012, med en bestyrer, der har ansvaret for den daglige drift, herunder at personalet er tilstrækkelig uddannet og agerer ansvarligt.

Skatteministeriet finder det vigtigt, at erhvervslivet ikke pålægges unødvendige byrder, men ønsket fra erhvervslivet om at afskaffe kravet om godkendelse af spilbestyrere vurderes imidlertid ikke at kunne opfylde beskyttelseshensynene bag det eksisterende krav.

Skatteministeriet vurderer dog, at beskyttelseshensynene bag godkendelseskravet formentlig kan tilgodeses på anden vis, fx ved en justering af de nuværende regler og indførelse af nye krav i relation til salg af spil. I den forbindelse bemærkes, at regeringen vil komme med et eller flere udspil til ændring af spilområdet, der bl.a. skal sikre en bedre forbrugerbeskyttelse.

Skatteministeren har allerede inden sommerferien 2020 haft de første indledende drøftelser med aftaleparterne bag spillovgivningen.

Regeringen vil se nærmere på anbefalingen, når drøftelserne med aftalepartierne om justering af de nuværende regler er afsluttet, og vil herefter besvare, hvorvidt anbefalingen gennemføres. Anbefalingen forventes at kunne besvares i løbet af første halvår 2022.