Nyhed

Regelforum tager hul på data-dagsordenen med seks anbefalinger til regeringen

Erhvervslivets EU- og Regelforum anbefaler bl.a., at regeringen udarbejder en 'national datastrategi', og at Rigspolitiet skal offentliggøre erhvervsmæssige indbrudsdata i realtid.

  • 13. januar 2021

Erhvervslivets EU- og Regelforum har et særligt fokus på data, fordi god og ansvarlig brug af data er med til at gøre det nemmere at drive en virksomhed. For eksempel når tømmermesteren deler sin moms-data via et regnskabsprogram med Skatteforvaltningen og dermed sparer den manuelle indtastning. Eller når iværksætteren gør brug af offentlige tilgængelige data til en ny forretningsmodel.  

Paul Mollerup, formand for Erhvervslivets EU- og Regelforum udtaler:

"Vi håber, at regeringen vil følge Regelforums data-anbefalinger, fordi anbefalingerne på hver sin måde sikrer, at den enkelte virksomhedsejer står endnu stærkere. Eksempelvis vil VVS-mesteren kunne få oplysninger i realtid om indbrud i nærområdet, så han eller hun kan tage de fornødne forholdsregler." 

Regelforum anbefaler bl.a., at regeringen tilslutter sig et sæt af principper for national data-governance mellem myndigheder og virksomheder. Medlem af Regelforum og data-arbejdsgruppen Niels Stenfeldt udtaler:

”Det offentlige skal blive bedre til at organisere data, så data kan deles myndighederne imellem og mellem myndigheder og virksomheder. Det er derfor vi foreslår et sæt af principper for data-governance. Et af principperne er, at myndigheder ikke skal spørge virksomheder om oplysninger, som myndigheden selv eller andre myndigheder allerede har spurgt om.”

Regelforums seks anbefalinger om data: 

  1. En national datastrategi 
  2. Principper for national data-governance mellem myndigheder og virksomheder 
  3. Offentligt privat-samarbejdsforum skal identificere projekter til datapartnerskaber og systemudvikling, som kan effektivisere dataudvekslingen mellem det offentlige og private  
  4. Skab let adgang til bygningsdata 
  5. Offentliggør erhvervsmæssige indbrudsdata i realtid 
  6. Motorregisteret skal ikke pålægge virksomhederne indberetningsbyrder, når de samme oplysninger kan købes på markedet. 

Regelforum arbejder videre med denne dagsorden og vil sende nye data-anbefalinger til regeringen.

Vi hører gerne fra dig

Er du stødt på en uforståelig eller besværlig regel? Send dit forslag til, hvordan reglen kan forbedres til os via regelforum@erst.dk